22.11.2023

Trenutno stanje na tržištu nekretnina, hoće li cijene padati?

Mnoge zanima predviđanja stručnjaka o cijeni nekretnina i hoće li cijene padati, donosimo vam neke zanimljive podatke iz prve ruke!



Na većim europskim tržištima došlo je do usporavanja gradnje te prodaje nekretnina zbog rasta kamata, dok u Hrvatskoj prema najnovijim podacima cijene i dalje rastu, a primjećuje se i blagi rast gradnje novih stambenih zgrada. Istovremeno je na tisuće praznih stanova – samo u Zagrebu njih 54.000 – i država sada ide u izradu stambene strategije.



Hrvatska se može promatrati i kao specifično tržište, pa stoga sve zanima kakvog će predznaka biti daljnje kretanje cijena, s naglaskom na ona područja gdje se inače bilježi najveći broj transakcija te vlada najveća potražnja – u Zagrebu i na Jadranu. S time da je situacija na Jadranu znatno drugačija nego u Gradu Zagrebu što možemo vidjeti direktno iz prve ruke po transakcijama i potražnjama. Cijene na Jadranu su u proteklih nekoliko mjeseci u prosjeku iste te se ne nastavlja rast cijena a tome je prethodio pad potražnje stranih državljana, u većini slučajeva Njemačkih i Austrijskih kupaca, što osjetno utiče na cijenu i samim time i na broj prodanih nekretnina. Trenutno na Jadranu vlada politika kupnje povoljnih prilika za koje ostoji veliki interes još uvijek dok se večina nekretnina ne prodaje po traženim ili tržišnim cijenama. 

U Gradu Zagrebu opet vlada drugačija situacija gdje su u drugom tromjesečju ove godine cijene stambenih objekata bile su u prosjeku više za 3,5% u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, dakle rast cijena se nastavlja, čime Hrvatska i dalje drži prvo mjesto u EU u porastu cijena nekretnina. Velika potražnja koju u Zagrebu dirigiraju Hrvatski stanovnici zaslužna je za daljnji rast cijena s time da tu isto veliku ulogu imaju i strani ulagači zbog kojih 54 000 stanova nije useljeno te je država primorana na izradu stambene strategije kako nebi došlo do pre visokih cijena i pada tržišta. 

Naša predviđanja su da je sada još uvijek prilika za prodaju nekretnine po dobrim cijenama dok u nekom budućem periodu bi cijene mogle stagnirati a u nekim regijama bi se mogla dogoditi i korekcija cijena dirigirana potražnjom, osobito na Jadranu s obzirom na situaciju u Njemačkoj ili Austriji gdje se predviđa recesija što bi uvelike moglo utjecati na potražnju a samim time i cijene nekretnina na Jadranu. 




S obzirom na situaciju na tržištu uvodimo nove trendove u poslovanje te smo odlučili proširiti ponudu nekretnina za najam te se možemo pohvaliti jednom od boljih ponuda nekretnina za najam u Hrvatskoj a pogotovo nekretnina za smještaj radnika gdje smo povezani sa najvećim korporacijama i svakodnevno za njih nalazimo smještaje za radnike gdje ponuda ne prati potražnju te se tu otvara moguća prilika za potencijalne investitore pa ukoliko ste u potrazi za investicijom pogledajte neke od ponuda kuća / prostora na našoj stranici a mi ćemo za vas napraviti i uslugu popunjavanja vaših smještaja od strane pouzdanih tvrtki. Ukoliko već posjedujete nekretninu koja bi mogla primiti veći broj radnika obratite nam se sa povjerenjem.