10.12.2022

Hoće li ulazak Hrvatske u Eurozonu i Schengen utjecati na cijene nekretnina?

Prema našim saznanjima smatramo da potražnja nerezidenata, osobito na Jadranu, neće nestati još neko vrijeme, zbog ulaska u eurozonu i Schengen. Stranim državljanima nekretnine u Hrvatskoj postat će još atraktivnije. Bit će još dosta pritiska na rast cijena, ali će se zbog prijetnje recesije on smanjiti.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj niz godina snažno rastu no Hrvatska tu nije izuzetak, iako mi imamo taj dodatni uzrok porasta cijena nekretnina, a to je potražnja nerezidenata, osobito u jadranskom dijelu Hrvatske. Ta potražnja sigurno neće nestati još neko vrijeme, za što imamo dva razloga. S jedne strane, to je ulazak u eurozonu, što Hrvatsku čini sigurnijom zemljom, odnosno ona se tako percipira, i drugo je ulazak u zonu Schengena, što također povećava atraktivnost Hrvatske za strane državljane.

Tako će još neko vrijeme očito biti izražen pritisak na rast cijena nekretnina, ali će se najvjerojatnije pod utjecajem prijetnje recesije u zemljema EU-a taj pritisak smanjiti. Hoće li doći do pada, zasad je prerano o tome govoriti.

– Svima koji su možda računali da uzmu u budućnosti kredit za kupnju nekretnine, sada s mogućim povećanjem troškova zaduživanja, s povećanjem kamata, takve planove možda postane teže realizirati, što će se odraziti na tržište nekretnina.