Montažne kuće, mobilne kuće, tiny house i drugo

 

Dosta ljudi zbog financijskih poteškoća ili želje da se proba nešto drugačije razmišlja o alternativnim načinima izgradnje svog doma. Nešto što bi bilo jeftinije, više povezano s prirodom i minimalistički. Svjesni smo također koliko je ta ista priroda kojoj težimo krhka i koliko ju je bitno sačuvati. Zato se baš i rade planovi u prostoru koji će reći što se smije, gdje se smije, a što i gdje se ne smije raditi. Pojmovi iz naslova se najčešće pojavljuju kada se govori o ne tako konvencionalnoj gradnji, pa ćemo za svaki od njih dati kratak odgovor.
Krenimo redom..
  1. Montažne kuće

Montažne kuće su objekti izvedeni iz elemenata koji su ranije izrađeni u kontroliranim tvorničkim uvjetima. Gotovi elementi se montiraju na željenom mjestu, a zatim se radi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najočitije prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, niži troškovi grijanja zbog energetski učinkovite gradnje i cijena. Po tipovima mogu biti male montažne kuće, velike, tipske (iz kataloga) ili prilagođene u potpunosti željama investitora. Montažne kuće Hrvatska - ponuda: postoji više proizvođača i kuće je moguće dogovoriti u izvedbi ključ u ruke ili u roh bau nivou izgrađenosti.

1678138175_image-20230306223107-1.pngNapomena! Ovakav način gradnje nije posebno tretiran u Zakonu o gradnji niti ima neke olakšice u pogledu zakona. Male montažne kuće, bungalovi za turizam najčešće se izvode u zonama koje su prostornim planom definirane kao zone turističke namjene. Sama namjena i mogućnosti gradnje u zonama turističke namjene opisani su u prostornom planu.
 
  1. Mobilne kuće

Mobilne kućice su u zadnje vrijeme sve popularnije, što zbog njihove praktičnosti i brzine postavljanja, što i zbog financijske prisupačnosti. Zauzimaju puno manje prostora, brže i jednostavnije se grade, a često ih je moguće graditi i pomoću recikliranih ili ekoloških materijala. Isto tako, jednostavne su za održavanje i čišćenje te imaju puno manje troškove i režije. Ono što zasigurno ne možete s običnim kućama, a možete s mobilnima je premještanje svoje mobilne kućice na drugu lokaciju kada vam je dosta jednog te istog prostora ili vam neki drugi jednostavno bolje odgovara. Baš zbog toga se mobilne kućice često naziva pokretninama, a ne nekretninama.

Napomena! Postavljanje montažne kuće na poljoprivrednom zemljištu je moguće samo ako njena namjena nije stambena, već gospodarska i/ili poljoprivredna – ovisno što je propisao prostorni plan za područje gdje ju namjeravate postaviti. Gradnja stambenih objekata, pa tako i montažnih kuća, izvan građevinske zone naselja nije nemoguća, ali zahtijeva više energije oko administracije i papirologije.


ZAKLJUČAK!
Gdje se mobilne kućice smiju postavljati?
  1. Ako mobilnu kućicu privremeno smjestite na neku lokaciju, ona se ne smatra građevinom te za nju nije potrebna građevinska dozvola
  2. Ako ju trajno smjestite na neku lokaciju i priključite ju na vodovodnu i električnu mrežu i sl. te ju počnete koristiti za stanovanje, tada se ona smatra građevinom i potrebne su vam sve dozvole kao da se radi o građevini
  3. Ako mobilnu kućicu želite postaviti na poljoprivredno zemljište, obavezno kontaktirajte urbanizam općine gdje je želite postaviti kako biste dobili najtočnije podatke o tome smije li se i po kojim uvjetima postavljati
 
  1. Tiny house
Ovakav način gradnje kuća od 50m2 i manje, vrlo je popularan i uspješan u nekim zemljama (npr. Japan) gdje su prostori ograničeni gradnja skupa i gdje se dozvoljava gradnja na vrlo malim parcelama. U Hrvatskoj je redovito definirana najmanja veličina parcele za gradnju koja se kreće od nekih minimuma od 300 do 350m2 pa bi se na Tiny house pristup moglo gledati kao na neadekvatno iskorištavanje mogućnosti parcele. Najmanje parcele na kojima je gradnja moguća najčešće su u već postojećim naseljima, uskim gradskim jezgrama, gradovima u Dalmaciji te se izvedba vrlo malih zgrada tu ponekad već nameće kao nužda. Bitno je naravno da se izvedba uklapa s okolišem i sredinom u kojoj se radi.
1678138174_image-20230306223107-2.png1678138175_image-20230306223107-3.png
Napomena! Za Tiny house kao i za sve ostale zgrade potrebno je napraviti projekt i ishoditi građevinsku dozvolu. Ne postoji minimalna veličina zgrade za koju se ne ishodi građevinska dozvola, osim za pomoćne zgrade do 50m2 koje se rade na temelju glavnog projekta, ali se za njih svejedno po završetku gradnje mora ishoditi uporabna dozvola.
1678138175_image-20230306223107-4.png
  1. Drugo
    1. Kamp kućice i kontejneri
1678138175_image-20230306223107-5.png
Postavljanje kamp kućice na parcelu ili kamiona kampera ne smatra se gradnjom. Jednako kao što se gradnjom ne bi smatralo ni parkiranje automobila i da se u njemu živi. Isto pravilo vrijedi i za kontejner koji bi, ako bi se postavio u naselju postao pitanje komunalnog reda.
Mobilne kućice i kamp kućice namijenjene su kampovima i turističkim naseljima.
    1. Šatori i kuće na drvetu
Ovo je prva kategorija od svih ranije navedenih koja se ne izvodi u građevinskom području. No to svejedno ne znači da se može izvesti bilo gdje. Šatori od platna i drugih laganih savitljivih materijala površine do 20m2 kao i kuće na drvetu i kuće od drveta i drugih lakih prirodnih materijala, površine do 20m2 mogu se postavljati isključivo u područjima koja su lokacijskom dozvolom određena za robinzonski turizam. Sve kako je navedeno u pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima.