24.05.2023

SAVJETI ZA USPJEŠNU PRODAJU VAŠE NEKRETNINE

Odlučni ste u prodaji vaše nekretnine, ali niste sigurni odakle početi? Ukazat ćemo vam na 10 važnih stvari koje morate imati na umu kako biste uspješno i bez rizika prodali svoju nekretninu.

1. Cijena
Korektno odredite cijenu svoje nekretnine. Previsoka ili preniska procjena može odužiti postupak prodaje, a loša procjena može dovesti i do toga da ostanete bez kupca. Obavezno provjerite cijene sličnih nekretnina u vašem području i proanalizirajte prosječnu cijenu kvadratnog metra za nekolicinu nekretnina, umjesto da naprosto smislite apstraktnu cijenu slične nekretnine. Ako niste sigurni u vlastitu procjenu svakako savjetujemo da se informirate sa našim stručnim agentima. 

2. Agent za nekretnine vaš je pomoćnik
Angažirajte agenciju za nekretnine BAGI Naši stručni agenti će vam pomoći odrediti cijenu, ukazati na rizike, pomoći vam da zaključite prodaju i preporučiti druge stručnjake - ako će njihova pomoć biti potrebna. Agent će vam također dati savjet i pomoć u vezi s bilo kojim drugim pitanjem koje bi se moglo pojaviti tijekom prodaje.

3. Čisti papiri
Prikupite sve relevantne dokumente koji su potrebni za vašu vrstu nekretnine. Budite dobro informirani o tome koji su dokumenti potrebni kako bi prodaja mogla ići što brže i učinkovitije. Popis potrebnih dokumenata ovisi o vrsti nekretnine koju prodajete. Vjerojatno će vam trebati izvadci iz zemljišnih knjiga, energetski certifikat, tlocrti, građevinska dozvola, uporabna dozvola, potvrda o namjeni zemljišta u ću vam mogu pomoći naši agenti.

4. Pripremite svoju nekretninu za prodaju
Očistite i pospremite objekt. Uklonite nepotrebne predmete iz interijera i eksterijera. U to se ubrajaju: šamponi, četkice za zube i drugi proizvodi za osobnu higijenu, obiteljske fotografije, odjevni predmeti, dječje igračke i drugi osobni predmeti koji budućem vlasniku neće biti od koristi. Svaki interijer i eksterijer ostavlja najbolji dojam ako u njemu nema osobnih predmeta vlasnika, a potencijalni kupac vidi nekretninu u obliku u kojem je može kupiti. U nekim slučajevima može se napraviti manja, “kozmetička” renovacija kako bi se nekretninu učinilo atraktivnijom. Sve dodatne troškove treba objektivno procijeniti kako bi se dugoročno isplatili. Ne biste trebali ulaziti u skupe dizajnerske adaptacije zbog prodaje, jer budući kupac može imati drugačiji ukus, a on će od vas tražiti popust za adaptacije po njegovom ukusu. Stoga je najbolje držati se klasičnog stila: svijetlih zidova i stropova, prirodnih tonova podova i vratiju. Ako niste sigurni treba li vašu nekretninu renovirati, uvijek možete zatražiti savjet od stručnjaka za nekretnine – agenta.


5. Razgledavanje
Razgledavanje i prezentaciju nekretnine potencijalnim kupcima prepustite agentu. Agent je prodajni stručnjak, dobro razumije ljude i znat će na najbolji način prezentirati vašu nekretninu. 

6. Pregovori o cijeni
Ako ste razgledavanje i prezentaciju svoje nekretnine potencijalnim kupcima prepustili agentu, povjerite mu i pregovore o cijeni. Agent za nekretnine je profesionalac koji zastupa vaše interese i neće popustiti pod "pritiskom" kupca. To je posebno važno kada su potencijalni kupci vaši poznanici.

7. Sigurnost
Ako vam posrednik nudi da “formalno“ potpišete ugovor s nepovoljnim uvjetima za vas, a pritom vam daje obećanja da ćete dobiti sve oko čega se dogovorite, pozivajući se na osobne probleme ili druge razloge zbog kojih biste trebali odstupiti od zakonske procedure za vođenje kupoprodaje ili primanja i slanja novca, vrlo je vjerojatno da ste pali u ruke prevarantima. Odbijte takav dogovor, bez obzira na to koji vam se atraktivni uvjeti obećavaju. Prevaranti obično nude platiti više od tržišne cijene nekretnine, ali od vas traže da učinite nešto što nije dio standardne pravne procedure za kupnju nekretnina. Neka vas ne vode emocije, prevaranti ih koriste kako bi vas prevarili. Zato naša agencija nudi potpuno jednostavan i otvoreni tip ugovora koji je sastavljen od strane stručnog pravnog tima. 

8. Potpisivanje ugovora
Ne potpisujte dokumente bez da ih detaljno pročitate i razumijete. Provjerite sve dijelove ugovora. Provjerite sadrži li ugovor sve uvjete za primanje uplate, iznos uplate, u kojem trenutku i pod kojim uvjetima ćete ju zaprimiti, ovise li ti uvjeti samo o vama ili ne, kakav je postupak za raskid ugovora ako ne primite uplatu i kakve su obveze na vama, u slučaju da se transakcija ne dogodi. Ako prodaja uključuje gotovinske transakcije, osigurajte da su novčanice valjane i da je postupak primopredaje u skladu sa zakonom. Sigurnost postupka mogu osigurati agent i javni bilježnik, ali u svakom slučaju imajte na umu da obveze iz ugovora padaju prvenstveno na vas, stoga ga pažljivo pročitajte.

9. Usklađenost sa službenim postupkom kupoprodaje
Završnu transakciju provedite uz aktivno sudjelovanje nekretnina i javnog bilježnika, po mogućnosti putem bankovnog računa. Uz puno iskustva u takvim poslovima i bez emocionalnog pristupa, oni vas mogu odvratiti od brojnih rizika.

10. Angažirajte agenta iz BAGI tima i bezbrižno prodajte nekretninu
Ukoliko na najbrži i najsigurniji način želite prodati nekretninu obratite se BAGI timu na mail info@bagi-immobilien.hr i za vas ćemo osigurati najbolju uslugu u procesu prodaje vaše nekretnine!